Уникално археологическо откритие край Петрич – напълно запазена статуя на

...
 Уникално археологическо откритие край Петрич – напълно запазена статуя на
Коментари Харесай

„Показаха се първо стъпалата“: Откриха уникална антична статуя край Петрич

 

Уникално археологическо изобретение край Петрич – изцяло непокътната скулптура на древногръцкия господ Хермес.
Тя е открита при разкопките на античния град Хераклея Синтика, край Петрич.

Според специалистите находката е неповторима за цяла България

Учените попадат инцидентно на статуята при рутинна инспекция на положението на канала Cloaca Maxima – „ Големият канал “ на античния град.

Предполага се, че статуята е от II век след Христа.

 Проф. Георги Рачев: Очакват ни най-малко 10 извънредно горещи дни Тази сутрин 2 мин. Проф. Георги Рачев: Очакват ни най-малко 10 извънредно горещи дни  Посрещни лятото с телевизия от А1 на специфична цена от 8,99 лева на месец Advertorial 2 мин. Посрещни лятото с телевизия от А1 на специфична цена от 8,99 лева на месец  6 депутати напущат групата на „ Величие “, тя се разпада България 3 мин. 6 депутати напущат групата на „ Величие “, тя се разпада  Крадец на диаманти в София: Кой е мъжът, отмъкнал пръстен за над 16 000 лева? Тази сутрин 3 мин. Крадец на диаманти в София: Кой е мъжът, отмъкнал пръстен за над 16 000 лева?  Внезапно умря 25-годишен български артист България 1 мин. Внезапно умря 25-годишен български артист  Италианските управляващи покачиха степента на паника на о. Стромболи (ВИДЕО) Светът 1 мин. Италианските управляващи покачиха степента на паника на о. Стромболи (ВИДЕО)  Двама ухапани от акула: Докато честват 4 юли на плаж в Тексас Светът 2 мин. Двама ухапани от акула: Докато честват 4 юли на плаж в Тексас  Проф. Георги Рачев: Очакват ни най-малко 10 извънредно горещи дни Тази сутрин 2 мин. Проф. Георги Рачев: Очакват ни най-малко 10 извънредно горещи дни  Посрещни лятото с телевизия от А1 на специфична цена от 8,99 лева на месец Advertorial 2 мин. Посрещни лятото с телевизия от А1 на специфична цена от 8,99 лева на месец  6 депутати напущат групата на „ Величие “, тя се разпада България 3 мин. 6 депутати напущат групата на „ Величие “, тя се разпада  Крадец на диаманти в София: Кой е мъжът, отмъкнал пръстен за над 16 000 лева? Тази сутрин 3 мин. Крадец на диаманти в София: Кой е мъжът, отмъкнал пръстен за над 16 000 лева?  Внезапно умря 25-годишен български артист България 1 мин. Внезапно умря 25-годишен български артист  Италианските управляващи покачиха степента на паника на о. Стромболи (ВИДЕО) Светът 1 мин. Италианските управляващи покачиха степента на паника на о. Стромболи (ВИДЕО)  Двама ухапани от акула: Докато честват 4 юли на плаж в Тексас Светът 2 мин. Двама ухапани от акула: Докато честват 4 юли на плаж в Тексас

„ Показаха се първо стъпалата, явно мраморна статуя, хубаво, само че сме намирали такива – по едно ходило или пръст. Реших, че е парче от нещо. Случва се. Но в един миг, работейки по обекта, се оказа, че е цяла скулптура “, изясни проф. Людмил Вагалински, началник на разкопките.

 Мраморна скулптура в Хераклея Синтика Снимка:

Това е първата напълно мраморна скулптура открита в България. В света има единствено няколко сходни. А новината за откритието докара доста локални хора в Хераклея Синтика.

„ Аз видях статуята и съм доста разчувствана. Това е скулптура от преди доста години и доколкото разбираме, тя е от преди християнството “, сподели Ани Пейчева.

В края на предишния век цяло населено място от третото хилядолетие преди Новата епоха е унищожено при строителни работи за летището в Атина

„ Изпитвам горделивост, тъй като това е в нашия регион. Голямо благосъстояние е и отново споделя, би трябвало да се даде повече публичност, с цел да може повече хора да видят и да дойдат тук “, твърди Милена.

Кметът на Петрич също отиде в античното населено място, с цел да види откритата скулптура.

Експозицията включва над 530 находки, открити при археологическите изследванията

„ Находката е изключителна скъпа, въпросът е в този момент да я съхраним по верния метод “, изясни Димитър Бръчков, кмет на Петрич.

Следващата седмица статуята ще бъде преместена в Историческия музей на Петрич дружно с останалите експонати, открити в Хераклея Синтика.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР